четвртак, 20. новембар 2014.

KAO REFORMA

Za ćerkin rođendan sam pravila dve ukusne čokoladne torte. Jedna od njih neodoljivo podseća na klasik među tortama. Upravo zato sam joj dala ovaj naziv, kao reforma. Priprema fila se malo razlikuje i na kraju je ukus malo blaži od same reform torte. Fil pripremljen na ovaj način mora da uspe tj lepo se zgušnjava i bez problema se razmazuju kore. Za mene je ovo savršena čokoladna torta :). Nije teška a ni previše slatka pa pravi sladokusci traže i parče više :D.
SASTOJCI :
Za kore :
5 belanaca x3,
5 kašika šećera x3,
5 kašika mlevenih oraha x3,
2 kašike brašna x3,
po jedan venilin šećer za svaku koru po želji.
Za fil :

15 žumanaca,
1oo gr pudinga od vanile,
2 vanilina šećera,
15 kašika šećera,
2 kašike gustina,
2oo gr čokolade,
1 l mleka,
25o gr margarina,
2oo ml slatke pavlake za ukrašavanje.
 PRIPREMA :


Napraviti 3 ovakve kore : 
Belanca umutiti penasto, postepeno dodavati šećer, dobro umutiti. Dodati orahe i brašno i umešati špatulom lagano dok ne dobijete kompaktnu masu. Peći na 2oo C na pek papiru oko 15 minuta (proverite čačkalicom da li je kora pečena). Ja sam koristila okrugao kalup od 26 cm. Kore staviti jednu preko druge i ostaviti ih do filovanja.
Fil se kuva na pari, potrebno je spremiti jednu veći i jednu manju šerpu. Manja bi trebalo da može da stane u veću, ali da ne dodiruje dno. Manju šerpicu stavljate u veću kada voda provri, smanjite temperaturu i konstantno mešajte fil.  
Žumanca i šećer i vanilin šećer dobro umutiti dok ne dobijete penastu masu, u to dodati razmućen puding i gustin sa malo mleka (uzeti od onog jednog litra), dobro promešati i zakuvati u ostataku mleka. Kuvati na pari dok se ne zgusne lepo. Pred kraj dodati, izlomljenu na kockice, čokoladu. Još par minuta mešati dok se čokolada ne rastopi. Skloniti sa šporeta. Kada se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, dodati umućen margarin.
Fil podeliti na tri dela pa filovati svaku koru. Ostaviti u frižideru da se lepo stegne preko noći pa skinuti kalup i premazati tortu slatkom pavlakom. 
 Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na TORTA NAD TORTAMA.


Нема коментара:

Постави коментар