понедељак, 22. септембар 2014.

KUPUS KIFLE SA SIROM

Već neko vreme mi se po home pageu na facebooku pojavljuju "kupus" kifle. Izgledale su mi interesantno ali nikako nisam imala vremena na pogledam kako se pravi tj zašto se tako zovu. Čim sam videla način pripreme bilo mi je jasno da ih tako nazivaju jer se listaju kao kupus. Nisam pratila recept za testo jer imam svoj provereni, od koga pravim sve i svašta i koji me nikada nije izneverio, ali sam usvojila način na koji se seku i tako sam dobila kupus kifle :D. Pored toga što su meke kao duša one i izgledaju interesantno pa prosto mame, ne možete da prestanete da ih jedete. Kad smo kod toga, toliko sam zaređala sa testima da ću uskoro imati 1oo kg, ali to je jače od mene volim i da ih spremam i da ih ručkam :D.
SASTOJCI :
500 gr brašna, 
2 jaja, 
1 sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
300 ml mleka, 
2 kašičice soli, 
1 kašičica šećera,
I još :
pola margarina (125 gr),
1 žumance,
kašičica soli,
sir po želji (ja sam koristila fetu) 2oo~3oo gr.
Za premazivanje belance i susam.
 PRIPREMA :


 Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaja, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za kupus kiflice čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva ili tri dela. Ako želite veće kifle podelite na dva a ako volite manje podelite na tri dela. Svaki deo rastanjiti u pravougaonik debljine oko 3mm. Margarin razmutiti sa žumancetom i dodati so pa premazati testo.  Posuti izgnječen sir po testu. Urolati u rolat i seći tanjirićem (ja sam koristila tacnu od šoljice za kafu). Seku se komadi cik cak, odozdo na gore i obrnuto. Slagati ih na nauljen pleh ili na pek papir i ostaviti ih da odstoje desetak minuta, taman dok se rerna zagreje. Pre pečenja ih premažite razmućenim belancetom i pospite susam po njima. Peći kupus kifle na 2oo C do lepe rumene boje (zavisi od vaše rerne, od 2o do 3o minuta). Kad se malo prohlade navalite, tada su najleše :).
Pogledajte i VIDEO UPUTSTVO.

Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PUTER KIFLE.

5 коментара:

  1. Pravo otkrice za mene, ukusnije od kroasana i mogu duze da stoje! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Baš mi je drago što mislimo isto :D ove kiflice su se mojim gostima na ćerkinom rođendanu jako dopale :). Rado ih spremam bar jednom nedeljno :D

    ОдговориИзбриши
  3. Juče sam ih pravila ali sam, umesto margarinom, testo premazala mašću. Bile su hrskavije i možda čak i ukusnije.

    ОдговориИзбриши