уторак, 29. јул 2014.

DOBOŠ TORTA

Kažu da je Doboš torta jedna od najlepših. I još kažu da je ona vrhunac kulinarstva jer za njenu pripremu  treba i vremena i strpljenja a najviše preciznosti. U svakom slučaju Doboš torta je klasik i kao takva je uvek rado viđena na svečanostima. Doboš torta je najpoznatija mađarska torta, izvorno sastavljena od sedam slojeva biskvita i čokoladnog krema, sa tvrdom karamel glazurom odozgo. Ime je dobila po svom tvorcu, slavnom mađarskom poslastičaru, József  C. Dobos-u. Ja moram da priznam da ova torta nije mojih ruku delo i ovog puta moram da pohvalim moju svekrvu :D. Uskoro ću se i ja oprobati u ovoj avanturi pa ću se, nadam se, pohvaliti :D.
SASTOJCI :
Kore :
7 jaja,
2oo gr šećera,
2oo gr brašna,
2oo gr putera,
1 kesica vanilin šećera.
Fil :
7 jaja,
2oo gr šećera,
2oo gr čokolade,
25o gr putera. 
Glazura :
2oo gr šećera,
2o gr margarina. 
 PRIPREMA :
Pre pečenja kora najbolje je napraviti šablone. Kalup od 28cm stavite na pek papir i iscrtajte krug oko spoljne ivice. Postupak ponovite 7 puta. Isecite krugove i okrenite papir sa strane gde nije crtano. Stavite papir na poleđinu pleha od rerne i tako ćete peći kore.


Priprema kora :
Umutiti penasto puter ili margarin sa šećerom i vanil šećerom, pa muteći i dalje, dodati jedno po jedno žumance. Dodati još i brašno, pa dobro umutiti.
U zasebnoj posudi belanca umutiti u čvrst sneg, pa ih u polako postepeno dodati smesi sa žumancima i izmešati varjačom, da se dobije glatka, ujednačena smesa.
Na sredinu kruga od papira staviti oko 4 kašike testa za kore. Testo nožem rasporediti po celom krugu. Peći kore na 2oo C po nekoliko minuta, dk ne dobiju lepu zlatkastu boju. Postupak ponoviti za svih 7 kora. 
Priprema fila :
Umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i vanil šećer, pa mutiti dok ne postanu gusta. I dalje muteći, dodati jedno po jedno žumance. Ovako umućena jaja kuvati na pari oko 1h, uz povremeno mešanje, potom dodati izlomljenu čokoladu, mešati da se čokolada otopi i kuvati još oko 3omin. Skuvan fil skloniti sa pare, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga staviti u frižider.
U ohlađen fil dodati puter koji je stajao na sobnoj temperaturi i penasto umutiti mikserom.


Priprema glazure :
U šerpici rastopiti šećer dok ne dobije lepu braon boju.  Karamelizovanom šećeru dodati margarin, izmešati da se puter istopi i smesa ujednači, skloniti sa ringle i preliti ga ravnomerno po kori. Izaberite najlepšu koru za kraj. Po potrebi odmah kašikom rasporedite glazuru po kori. Nož provući kroz kocku putera ili margarina, pa krenuvši od same ivice kore, vući vertikalnu liniju po sredini koja će oblik kruga podeliti na pola. Zatim povucite jednu horizontalnu liniju, kojom će krug biti podeljen na četvrtine. Dalje, svaku četvrtinu, podelite na još četiri ili osam delova. Morate lagano povlačiti nož po glazuri, nikako na gore jer će povući šećer. Sve to radite kad se glazura dovoljno stegne i kada nije previše tvrda za rad. 
Postupak slaganja torte :
Na svaku koru premazati oko 3 kašike fila u tankom sloju i tako ređati jednu na drugu. Poslednju koru premazati filom pa preko nje staviti koru sa glazurom. Oko cele torte premažite ostatak fila. Ostavite tortu u frižideru preko noći a pre služenja secite tankim oštrim nožem.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na TORTA LEDENI BREG.

Нема коментара:

Постави коментар