среда, 28. мај 2014.

GULAŠ

Danas sam svoje najmilije obradovala pravim gurmanskim užitkom :). Gulaš je za nas vrhunac uživanja a posebno kada je spremljen na ovaj način, moj način :D. Probala sam zaista dosta gulaša i bilo je zaista divnih ukusa ali ovako pripremljen gulaš mi najviše prija. Kombinacija začina i mesa probudi sva čula i prosto svaki put kad ga probam pomislim "DA, to je taj gulaš" :D. Za ovaj gulaš je potrebno malo truda i više vremena ali se isplati jer će vam i najveći gurmani tražiti recept :).
SASTOJCI :
3oo gr svinjskog mesa od buta,
3oo gr junećeg mesa od buta,
4oo gr svežih šampinjona,
1 veći praziluk (ili 2 glavice crnog luka),
1 šargarepa,
2 čena belog luka,
5oo ml soka od paradajza (ako nemate domaći može i kupovni),
1 kašika origana,
1 kažika aleve paprike,
3 kašičice vegete,
3~4 lovorova lista.
Zaprška :
malo manje od pola čaše ulja,
1 kašika brašna,
1 kašika aleve paprike.
 PRIPREMA :
Praziluk ili crni luk sitno iseckati pa staviti u šerpu da se dinsta. U šerpi treba da bude ulja samo po dnu. Praziluk preliti sa pola čaše vode i dinstati oko 1o minuta. 
Šargarepu oljuštiti i izrendati a beli luk sitno iseckati pa sve zajedno dodati u šerpu sa prazilukom i preliti sa još pola čaše vode.
Ubaciti i kašiku origana ili nekog drugog suvog začina (bosiljak, peršun itd...). Dinstati sve zajedno još 1o minuta.
Dodati kašiku aleve paprike i čašu vode pa lepo izmešati. Meso iseckati na kockice pa ubaciti u šerpu i dinstati još desetak minuta. 
 Šampinjone iseckati na listiće pa i njih ubaciti i sve zajedno dinstati dok voda od pečurki ne ispari. Naliti paradajz sokom i dodati lovorov list. 
Dodati još jednu punu čašu vode pa smanjiti temperaturu na srednje i krčkati uz postepeno mešanje još 2 do 3h. Što se duže kuva na tihoj vatri to je gulaš lepši. Pola sata pred kraj posoliti.
Zapržiti gulaš po standarnoj proceduri (zagrejati ulje pa ubaciti kašiku brašna i promešati pa dodati kašiku aleve paprike i sve zajedno promešati pa ubaciti u gulaš konstantno mešajući). Gulaš posle zaprške treba mešati još par minuta. Gulaš poslužiti sa testeninom, pire krompirom ili rižotom.

Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČORBAST PASULJ SA SUVIM REBRIMA.

Нема коментара:

Постави коментар