среда, 30. април 2014.

SLANA ŠTRUDLA SA BLITVOM I SIROM

Za uskrs smo išli u selo a tamo moj svekar ima baštu sa voćkicama i povrćem. Donela sam pune kese svežih namirnica. Najviše su mi spakovali blitve jer znaju da je svi u kući volimo i da svašta nešto spremam sa njom. Ona je tako spakovana stajala u frižideru i čekala da ja smislim šta ću ovog puta da napravim :D. S obzirom da pratim razne kulinarske stranice svaki dan se pojavljuju raznovrsni recepti. I tako sam naletela na štrudlu ali slatku i tako mi naišla ideja da bih mogla da napravim slanu štrudlu sa blitvom :).
 SASTOJCI :
500 gr brašna, 
2 jaja, 
1 sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
300 ml mleka, 
2 kašičice soli, 
1 kašičica šećera,
pola margarina (125 gr),
i još :
2 veze blitve,
5oo gr sitnog sira,
2 kašičice soli,
 4 kašike kisele pavlake,
1 jaje,
susam za posipanje.
 PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaja, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.
Prekriti testo za štrudlu čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na tri dela. Svaki deo razvući u krug. Margarin otopiti pa premazati svaki krug od testa u debljem sloju. Iseći krug kao vetrenjaču (centar da ostane neisečen). Preklapati jedan kraj preko drugog. 
 Ostaviti testo za slanu štrudlu da odstoji tako preklopljeno oko 2o minuta. Za to vreme očistiti i prokuvati blitvu. Sitno je iseckati pa pomešati sa sirom i 3 kašike pavlake. Jednu kašiku pavlake ostaviti sa strane za premazivanje rolata. Posoliti fil.
Posle 2o minuta razvući testo i preko njega u debljem sloju rasporediti fil. Urolati testo za štrudlu oko 3 puta, na pola pa još na pola da ne bude prečvrsto. 
 Umutiti kašiku pavlake i jaje pa premazati rolate i posuti ih susamom. Ostaviti štrudlu da odstoji još 3o minuta pa peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta.
Kad se izvadi iz rerne prekriti krpom i ostaviti malo da se prohladi. Slanu štrudlu iseći i poslužiti uz jogurt ili kiselo mleko :).
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na ZELJANICA BEZ KORA.

Нема коментара:

Постави коментар