среда, 30. април 2014.

KROASANI SA DŽEMOM

Kroasani se mogu naći u različitim veličinama i oblicima i mogu biti i slatki i slani. Isprobala sam razne recepte a većinu njih zahteva puno  vremena za pripremu testa pa sam ih neko vreme zaboravila. Međutim, pre nekog vremena sam počela da pravim super puter kiifle pa sam način pripreme malo improvizovala i dobila ove divne kroasane :). Ovog puta sam ih napravila sa džemom i to domaćim jer ga uvek imam u kući. Kroasani sa džemom su savršeni za doručak i večeru a dobro dođu i posle ručka da se zasladimo :D 
 SASTOJCI :

500 gr brašna, 
2 jaja, 
1 sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
300 ml mleka, 
2 kašičice soli, 
1 kašičica šećera,
pola margarina (125 gr),
još 5o gr margarina za rendanje,
džem da punjenje. 
 PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaja, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.
Prekriti testo za kroasane čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na tri dela. Svaki deo razvući u krug. Margarin otopiti pa premazati svaki krug od testa u debljem sloju. Iseći krug kao vetrenjaču (centar da ostane neisečen). Preklapati jedan kraj preko drugog.

Ostaviti tako preklopljeno testo da odstoji oko 2o minuta. Razvući ga opet u krug pa podeliti kao za kiflice. Na sredinu svake staviti po kašiku džema. Urolati kroasane pa ih poređati u margarinom podmazan pleh. Ostaviti ih da stoje još 3o minuta.
Pre pečenja izrendati margarin po kroasanima direktno iz frižidera. Zagrejati rernu na 2oo C i peći kroasane oko 25~3o minuta odnosno dok ne dobiju lepu boju :).
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na PUTER KIFLE.



1 коментар: