понедељак, 10. фебруар 2014.

UŠTIPCI SA JABUKOM I CIMETOM

Kada mi se prijede nešto slatko a vreme je večere ja uglavnom umesim uštipke (lepinje, kako ih neko zove) ili domaće krofne. Znam da prženje u dubokom ulju nije baš zdravo ali ko može da odoli ovim vazdušastim i mekim uštipcima. Juče sam bila u dilemi da li ih spremam sa džemom ili sa čokoladom ali sam se setila da sam od moje sveki donela pakovanje rendanih jabuka pa mi je palo na pamet da ih ubacim u testo i napravim koliko toliko zdravu varijantu :D. Cela kuća mi je mirisala na vanilu i cimet a slatki uštipci su se vrlo brzo našli u stomaku prisutnih. Brašna i kvasca uvek imam pa ako im se prijede repete nije mi teško jer su brzo gotovi. Mogu da se ručkaju i za vreme posta :).
SASTOJCI :
6oo gr brašna,
1 sveži kvasac,
1 kašičica soli,
5 kašika šećera (može i 7),
1 čaša mlake vode,
3oo gr rendanih jabuka,
2 vanilina šećera,
2 kašike cimeta,
ulje za prženje,
prah šećer za posipanje po želji
PRIPREMA :
U dublji sud (vanglu) staviti brašno, kašičicu soli i šećer pa promešati.Direktno u testo izmrviti kvasac pa preko sipati čašu mlake vode. Krenuti sa mešenjem pa dodati rendane jabuke koje su predhodno promešane sa cimetom i vanilim šećerom. Umesiti tvrđe testo jer će jabuke da puste sok. Ako vam je testo retko dodati još brašna.
Kada nadođe izvaditi testo za uštipke na pobrašnjenu radnu kuhinjsku površinu pa ga oklagijom istanjiti. Debljina testa je proizvoljna. Ako volite hrskave možete ga malo više istanjiti a ako volite sočne ostavite par cm debelo testo. Iseći testo pa ga ostaviti da odstoji na brašnu još 15 minuta. Pržiti u zagrejanom ulju dok obe strane ne porumene. Vaditi na salvetu da upije višak ulja pa prebaciti u činiju ili tacnu i posuti prah šećerom. Ovi uštipci, ako dočekaju sutra, mogu da se jedu i za doručak jer su meki i hladni :)
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар