среда, 12. фебруар 2014.

LENJA PITA SA JABUKAMA

Nastavljamo sa starim tradicionalnim receptima :). Iako volim da eksperimentišem i probam razne svetke recepte nekako se uvek vratim našoj kuhinji. Obožavam hranu koju su spremale naše bake jer me to vraća u detinjstvo i želim i ja svojoj deci da prenesem tradiciju baš kao što se ona prenosila sa kolena na koleno. Ne znam odakle mi ovaj recept ali ga imam odavno zapisanog u mojoj sveščici sa receptima. Moram priznati da nisam ni probala neki drugi recept za lenju pitu jer sam ovim prezadovoljna a i oni koji je probaju konstatuju da je odlična! Nije teška za pravljenje i može svako a sa tom količinom jabuka nije ni suva već bude izdašna i sočna.

SASTOJCI :
Za koru:                                                                                   Fil :
4 jaja,                                                                                      1,5 kg jabuka,             
1,5 šolja za čaj šećera,                                                             2 vanilin šećera,
2 vanilin šećera,                                                                        1oo gr suvog grožđa,
1 prašak za pecivo,                                                                  2 kašike cimeta,
3 šolje brašna,                                                                     šećer po potrebi (stavite par kašika i probajte)
2 šolje jogurta,
pola šolje ulja
PRIPREMA :
Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje i jogurt i izmiksajte. U brašno umešajte prašak za pecivo pa ubacite u jaja i varjačom lepo sjedinite. Pola smese za testo izlite u podmazan pleh i zapecite dok se ne uhvati korica pa izvadite iz rerne. Testo ne treba da bude pečeno nego samo malo zapečeno.
Jabuke izrendajte i prodinstajte malo da puste sok pa im dodajte suvo grožđe, vanilin šećer i cimet. Šećera stavite po ukusu, neko voli baš slatko neko malo maje slađe pa je mera proizvoljna! Jabuke staviti preko kore pa preko njih ostatak testa. Peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 4o minuta. Lenju pitu posuti prah šećerom po želji i uživati u starom domaćem kolaču :).
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар