петак, 7. фебруар 2014.

ČOKOLADNA TORTA SA VIŠNJAMA

Za sve ljubitelje čokolade stiže jedna sočna tortica. Recept sam sama skockala od nekoliko torti i kolača i kada sam se upustila u avanturu pravljenja nisam znala da će biti tako ukusna. Mada kombinacija čokolade i višanja nikada ne može biti loša, ja prosto nisam verovala da će se ova tortica svrstati među omiljene i da će pobrati toliko pohvala :). Ja inače nisam ljubitelj teških torti i s obzirom da je čokolada u pitanju ova je toliko sočna i osvežavajuća da jedno parče nije dovoljno :D Najbolje je da je napravite dan ranije da bi se lepo slegla u frižideru a pošto je danas petak taman možete iznenaditi svoju porodicu torticom za vikend :)

Sastojci :    
Za koru :                                                            I fil :                                                 II fil:

4 jaja                                                                 3 jaja                                         1,2 l slatke pavlake
šećer 12o gr                                                      2oo gr šećera                             5o gr mlečne čokolade
brašno 3 velike kašike                                       1oo gr čokolade za kuvanje         1 vanilin šećer                1prašak za pecivo                                            15o gr margarina                            5o gr margarina
1 vanilin šećer                                                    3oo gr višanja bez koštice
15o gr čokolade za kuvanje 
15o gr margarina
i još za preliv :
1,5 dl mleka
1 čašica čoko likera ili ruma za kolače 
Mera je dovoljna za kalup od 24 cm!
 Priprema :


Priprema kore...

  1. Umutiti 4 jaja sa 120 gr. šećera.
  2. Dodati 3 velike kašike brašna, prašak za pecivo i vanilin šećer i sjediniti varjačom (ne mikserom).
  3. Otopiti 150 gr. čokolade za kuvanje i 150 gr. margarina pa uliti u smesu za koru i lepo promešati.
  4. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
  5. Kad je kora gotova preliti je sa 1,5 dl mleka pomešanog sa čašicom ruma i ostaviti da se ohladi.

Priprema prvog fila...

  1. Umutiti jaja sa šećerom u posudi za kuvanje na pari.
  2. Kada smesa počne da se zgušnjava ubaciti izlomljenu čokoladu.
  3. Kada se čokolada otopi fil će postati ređi pa ga je potrebno kuvati uz stalno mešanje dok se opet ne zgusne.
  4. Skloniti sa šporeta da se malo prohladi pa ubaciti margarin isečen na kockice i dobro promešati da se sve lepo sjedini.
  5. Ostaviti da se fil ohladi.

Priprema drugog fila...

  1. Ukuvati slatku pavlaku sa 50 gr. mlečne čokolade, vanilin šećerom i margarinom da se lepo rastopi i preliti preko hladne kore.
  2. Ostaviti u frižideru da se ohladi.
  3. Čoko-kocke po želji posuti čoko mrvicama ili rendanom čokoladom.

Pravljenje Čoko Torte sa Višnjama...

  1. Koru podeliti na dva dela tako što je iseći po debljini.
  2. Prvi deo staviti na dno kalupa za torte pa preko staviti prvi fil i u njega poređati višnje.
  3. Prvi fil prekriti drugom polovinom kore pa tortu prekriti drugim filom.
Čoko tortu sa višnjama ostaviti da se ohladi i stegne pa skinuti kalup i filovati sa strane šlagom po želji.


Prijatno! 

1 коментар: